Welcome, visitor! [ Register | LoginRSS Feed  |   | 

Comments Off on Dua Koperasi Majukan PR1MA

Dua Koperasi Majukan PR1MA

| Uncategorized | July 22, 2014

Dua koperasi majukan PR1MA

JELEBU 21 Julai – Koperasi Setia Sepakat Jelebu Berhad (KSSJB) dengan kerjasama Koperasi Pembangunan Hartanah Putrajaya Berhad (KPHPB) menandatangani perjanjian projek usahasama untuk membangunkan Perumahan Rakyat 1 Malaysia (PR1MA).

Pengarah Operasi Konsortium Pembangunan Rumah Mampu Milik (RMM) Malaysia Berhad, Zainuddin Mohd. Yatim, berkata, projek PR1MA ini akan dibangunkan di kawasan Gelemi Lemi.

“Ini merupakan kerjasama yang pertama dijayakan oleh dua kumpulan koperasi yang berasingan di sini, ” jelasnya.

“Pembinaan projek perumahan teres satu tingkat ini bergantung kepada kerajaan negeri dan kita berharap agar ia dapat diluluskan secepat mungkin,” jelasnya ketika ditemui selepas Majlis Menandatangani Perjanjian Projek Usahasama antara KKSJB dan KPHPB di sini hari ini.

Yang turut hadir Pengarah Urusan Konsortium Pembangunan RMM Malaysia Berhad, Datuk Mohd. Arsad Jaafar dan Pengerusi KSSJB, Kamarudzaman Mohd Thani.

Beliau berkata, tanah pembangunan ini merupakan tanah kerajaan negeri dan keluasan tapak dianggarkan lebih kurang 20 hektar.

“Kita akan menjual rumah ini dalam anggaran RM120,000 hingga RM150,000 seunit berbeza dengan harga pasaran biasa iaitu hampir RM200,000 untuk rumah teres satu tingkat,” katanya.

“Jika dilihat, harga pasaran kita lebih murah berbanding sedia ada iaitu pengurangan sebanyak 30 peratus,” ujarnya.

Tambah Zainuddin, harga istimewa itu boleh dibuat kerana pihaknya mengambil konsep untung sedikit, bilangan yang banyak, di samping tapak itu sendiri merupakan milik kerajaan negeri.

Beliau berkata, pembinaan rumah ini kelak diharap dapat mengutamakan penduduk tempatan memandangkan bilangan rumah ini terhad kira-kira 500 unit sahaja.

Sumber: Utusan

1623 total views, 2 today

  

LikeBox

Mudah.my

PropertyGuru.Com

ShoutBox