Welcome, visitor! [ Register | LoginRSS Feed  |   | 

Comments Off on Ejen Hartanah Haram Kuasai 60% Transaksi

Ejen Hartanah Haram Kuasai 60% Transaksi

| Buletin Hartanah | June 26, 2014

Ejen hartanah haram kuasai 60 peratus transaksi

KUALA LUMPUR 25 Jun – Ejen hartanah haram menguasai sekitar 60 peratus atau RM91 bilion daripada keseluruhan transaksi pembelian hartanah yang direkodkan sepanjang 2013.

Pada tahun lalu, sebanyak 381,130 transaksi pembelian hartanah telah dicatatkan dengan nilai keseluruhan berjumlah RM152 bilion.

Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Maslan berkata, peningkatan permintaan hartanah sejak kebelakangan ini telah membuatkan sesiapa sahaja boleh mengambil kesempatan untuk menjadi ejen hartanah meskipun tidak mempunyai kelayakkan dan latihan.

Jelasnya, keadaan itu amat merisaukan kerana ejen hartanah haram ini boleh melaksanakan aktiviti pemasaran secara tidak beretika serta mengelirukan pembeli.

“Sejak tahun lalu, sesiapa sahaja boleh menjadi ejen hartanah (secara haram) tanpa sebarang kelayakkan. Laporan berhubung penipuan oleh ejen haram ini juga semakin meningkat,” katanya kepada pemberita pada program kempen kesedaran ejen dan perunding hartanah di sini hari ini.

Yang turut hadir, Timbalan Ketua Pengarah Penilaian, Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta, Faizan Abdul Rahman; Presiden Institut Ejen Hartanah Malaysia, Siva Shanker; Ahli Lembaga, Lembaga Penilai, Pentaksir dan Ejen Hartanah, Eric Lim.

Ejen hartanah haram jika didapati bersalah boleh dikenakan denda RM300,000 atau penjara selama tiga tahun atau kedua-duanya sekali mengikut Akta Penilai, Pentaksir dan Ejen Harta Tanah 1981.

Dalam pada itu, Lim berkata, antara langkah awal yang boleh dilakukan pembeli semasa berhadapan ejen-ejen hartanah ialah bertanyakan kad pendaftaran ejen tersebut yang mengandungi pelbagai maklumat selain mengandungi kod respon pantas (Kod QR) yang boleh diimbas menggunakan telefon pintar bagi menyemak status mereka.

Shanker pula berkata, sebarang laporan mengenai penipuan ejen haram boleh dibuat kepada pihak polis kerana pertubuhan-pertubuhan berkaitan ejen hartanah tidak dibenarkan akta untuk mengambil tindakan ke atas ejen.

“Bagaimanapun, kami secara berterusan mengadakan kempen keselamatan kepada pembeli dan penjual hartanah agar menggunakan ejen-ejen yang sah kerana mereka tertakluk kepada peraturan yang tidak mengambil kesempatan ke atas pelanggan,” ujarnya.

Sumber: Utusan

1191 total views, 2 today

  

LikeBox

Mudah.my

PropertyGuru.Com

ShoutBox