Welcome, visitor! [ Register | LoginRSS Feed  |   | 

Comments Off on Garis Panduan Baru Industri Hartanah

Garis Panduan Baru Industri Hartanah

| Buletin Hartanah | July 11, 2014

aris panduan baru industri hartanah

Kuala Lumpur: Kerajaan akan mengeluarkan garis panduan baru bagi industri hartanah di bawah Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) selepas mengambil kira permintaan daripada Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan (Rehda) dan orang ramai.

Timbalan Pengarah Bahagian GST, Jabatan Kastam Diraja Malaysia, Tan Sim Kiat berkata, jabatan itu masih mendapatkan maklum balas dan cadangan untuk pertimbangan bagi pelepasan yang lebih baik kepada keseluruhan rantaian bekalan daripada pengeluar, pengedar, peruncit dan pengguna akhir. “Kerajaan mendengar semua orang dan inilah sebabnya kita cuba memastikan segala-galanya teratur sebelum pelaksanaan GST,” katanya pada Persidangan GST Kebangsaan 2014 di sini, semalam. Antara permintaan untuk pertimbangan ialah bagi perintah pelepasan GST digunakan untuk unit perumahan mampu milik yang harga jualan sehingga RM400,000 dan peruntukan bagi beberapa pelepasan kepada pembekal untuk menangani isu aliran tunai. Tan yang yakin garis panduan baru itu akan melegakan semua orang yang tidak pasti mengenai kesan GST terhadap industri hartanah.

Beliau bagaimanapun enggan mendedahkan tarikh garis panduan itu akan dikeluarkan. Semasa menjelaskan mengenai GST untuk tempat letak kereta atau parkir, Tan berkata, tempat letak kereta percuma yang diberikan oleh pemaju di pangsapuri dan kondominium dikecualikan daripada sebarang cukai manakala tempat letak kereta untuk hartanah komersial akan dikenakan cukai GST.

Sumber: Metro

 

1453 total views, 2 today

  

LikeBox

Mudah.my

PropertyGuru.Com

ShoutBox