Welcome, visitor! [ Register | LoginRSS Feed  |   | 

Comments Off on Koperasi Digalak Ceburi Sektor Hartanah

Koperasi Digalak Ceburi Sektor Hartanah

| Buletin Hartanah | May 14, 2014

Koperasi Digalak Ceburi Sektor Hartanah

KUANTAN 13 Mei – Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) menggalakkan lebih banyak koperasi menceburi pelaburan dalam sektor berimpak tinggi seperti hartanah bagi meningkatkan perolehan mereka.

Menterinya, Datuk Seri Hasan Malek berkata, sektor itu dikenal pasti sebagai sektor tambahan yang perlu diceburi jika gerakan koperasi di negara ini mahu mengorak langkah lebih luas di peringkat global.

“Perkara ini sudah sedia termaktub dalam Dasar Koperasi Negara (DKN) 2011-2020 dan kita bersetuju untuk memberi perhatian kepada lima bidang ekonomi utama dan pelaburan dalam sektor hartanah ini adalah sektor tambahan.

“Melalui pembabitan aktif gerakan koperasi di dalam dan luar negara, kita jangkakan pelaburan sektor ini dapat membawa pulangan sebanyak RM50 bilion menjelang 2020,” katanya kepada pemberita selepas Mesyuarat Majlis Perun­dingan Koperasi Kebangsaan di sini semalam.

Yang turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Koperasi, Keusahawanan dan Kepenggunaan nege­ri, Datuk Shahiruddin Ab. Moin dan Pengerusi Eksekutif Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM), Datuk Nik Ali Mat Yunus.

Awal bulan ini, Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (Angkasa) turut mengumumkan akan memperluaskan asas pendapatannya dengan menceburi sektor pembangunan hartanah melalui anak syarikatnya, MyANGKASA Bina Sdn. Bhd. dengan kerjasama Koperasi Pembangunan Daerah Alor Gajah (KPDAG), Melaka.

Projek pembinaan 41 unit rumah teres setingkat dan enam unit teres dua tingkat dengan nilai pelaburan RM5.6 juta di Masjid Tanah, Melaka itu akan dimulakan September ini.

Hasan berkata, Koperasi Tunas Muda Sungai Ara Bhd. (KTMSAB) adalah contoh terbaik koperasi yang sudah berjaya dalam pelaburan bidang hartanah di Pulau Pinang de­ngan kira-kira 20 projek perumahan dan hospital.

Sementara itu, beliau berkata, koperasi dianggap sebagai ejen penting kerajaan memberikan penjelasan kepada rakyat berhubung kekeliruan pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang akan dilaksanakan April tahun depan.

“Sehingga 30 April lalu, seba­nyak 14 siri penerangan sudah diadakan SKM yang dihadiri 1,600 peserta dengan kumpulan sasar terdiri daripada pegawai SKM sendiri sebagai ejen kerajaan dalam memberi penjelasan kepada rakyat,” katanya.

Sumber: Utusan

 

1100 total views, 1 today

  

LikeBox

Mudah.my

PropertyGuru.Com

ShoutBox