Welcome, visitor! [ Register | LoginRSS Feed  |   | 

Comments Off on Makan Gaji Pun Boleh

Makan Gaji Pun Boleh

| Buletin Hartanah | July 7, 2014

gaji

Kuala Lumpur: Apabila berbicara mengenai perniagaan hartanah, masih belum ramai individu di negara ini menceburi bidang terbabit kerana menganggap ia sebagai perniagaan yang memerlukan modal tinggi meskipun ia adalah sektor perniagaan menguntungkan kerana harga rumah sentiasa meningkat dari semasa ke semasa.

Pengurus Urus Insan Sdn Bhd Zaidi Ismail berkata, persepsi terbabit perlu diubah kerana perniagaan hartanah sebenarnya boleh dilakukan tanpa perlu menggunakan simpanan wang atau gaji masing-masing.

“Saya sedar orang ramai masih melihat perniagaan hartanah sebagai sukar kerana berpendapat ia memerlukan rumah yang berkeadaan baik pada harga tinggi, namun mereka boleh melakukannya jika membeli rumah yang sesuai dengan pendapatan masing-masing,” katanya.

Beliau berkata, orang ramai dengan purata pendapatan rendah boleh menceburi perniagaan hartanah di mana mereka boleh memiliki sehingga empat unit rumah dengan hanya melakukan pembiayaan perbankan dan pinjaman insurans.

Foto
ORANG ramai dengan purata pendapatan rendah turut boleh menceburi perniagaan hartanah yang pastinya mampu memberi keuntungan.

Sebelum melakukan pembelian, orang ramai perlu menilai dulu potensi dan nilai pulangan pelaburan bagi sesuatu unit di mana lokasi bukanlah diletak sebagai keutamaan dalam membeli hartanah terbabit.

Zaidi berkata, sewaan adalah kaedah paling tepat bagi individu yang ingin memulakan perniagaan hartanah ini kerana ia dilihat menjana lebih banyak pendapatan melalui pelbagai jenis sewaan.

“Pemilik hartanah boleh menjana pendapatan melalui tujuh jenis sewaan rumah berasaskan rumah, bilik, masa, bilangan penyewa, kemudahan dan sewa atas sewa di mana mereka boleh menggabungkan dua jenis sewaan atau lebih bagi setiap unit rumah,” katanya.

Beliau berkata, perniagaan hartanah melalui kaedah sewaan memiliki potensi besar untuk menjana pendapatan kerana sewaan juga boleh dilakukan berdasarkan demografi kawasan dan keperluan penyewa.

“Saya lihat tidak salah jika individu memiliki banyak rumah dan menyewakannya kepada orang ramai selagi mereka tidak menyalahi undang-undang pihak berkuasa tempatan (PBT) dan menjaga sensitiviti di kawasan kejiranan,” katanya.

Sumber: Utusan

1388 total views, 1 today

  

LikeBox

Mudah.my

PropertyGuru.Com

ShoutBox