Welcome, visitor! [ Register | LoginRSS Feed  |   | 

Comments Off on Pasaran Hartanah Malaysia Dijangka Terus Perlahan

Pasaran Hartanah Malaysia Dijangka Terus Perlahan

| Buletin Hartanah | July 24, 2014

Pasaran Hartanah Malaysia Dijangka Terus Perlahan

KUALA LUMPUR 23 Julai – Pasaran hartanah di Malaysia dijangka tumbuh perlahan pada tahun ini berikutan menerima impak pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) yang akan dikuatkuasakan April tahun depan.

Ketua Penyelidik Agensi Perunding Knight Frank Asia Pasifik, Nicholas Holt berkata, pembeli hartanah mula mengambil sikap berhati-hati terhadap pelaburan masing-masing.

Katanya, ada sesetengah pembeli akan membuat pelaburan pada separuh kedua tahun ini kerana mengambil kesempatan terakhir sebelum GST dilaksanakan.

Selain itu, jelasnya, peraturan yang lebih ketat dalam kelulusan pembiayaan perumahan turut menyumbang kepada pasaran hartanah yang terus menguncup.

“Saya masih beranggapan positif terhadap pasaran hartanah Malaysia pada waktu ini. Masih mempunyai potensi untuk berkembang walaupun sedikit perlahan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menghadiri majlis taklimat mengenai pembangunan timur London di sini hari ini.

Tambah Holt, pembangunan pinggir bandar di negara ini dijangka berkembang lebih baik berbanding pembangunan dalam bandar berikutan nilai pasaran yang masih rendah.

Malah, jelasnya, peningkatan kos pelaburan selepas pelaksanaan GST tidak terlalu ketara bagi pembangunan pinggir bandar.

Sumber: Utusan

 

1262 total views, 3 today

  

LikeBox

Mudah.my

PropertyGuru.Com

ShoutBox