Welcome, visitor! [ Register | LoginRSS Feed  |   | 

Comments Off on Pembiayaan Patuh Syariah Lebih Telus

Pembiayaan Patuh Syariah Lebih Telus

| Buletin Hartanah | June 24, 2014

Pembiayaan Patuh Syariah Lebih Telus

Pembiayaan perumahan Islam dilihat lebih menguntungkan pembeli kediaman memandangkan ia membabitkan kontrak yang jelas berbanding pembiayaan konvensional yang bergantung kepada Kadar Pembiayaan Asas (BFR).

Perunding Kewangan Bertauliah IFP (Islamic Financial Planner), INFAQ Consultancy & Advisory, Afyan Mat Rawi berkata, sebagai pembeli, mendapatkan pembiayaan patuh syariah adalah sangat dituntut kerana ia turut membabitkan isu riba.

“Sebagai pembeli yang beragama Islam, memilih pembiayaan yang tidak mempunyai unsur riba adalah lebih baik.

Malah, sejak kebelakangan ini, pelanggan bukan Islam juga mula memilih perbankan Islam kerana percaya dengan kontrak yang disediakan,” katanya kepada Bisnes Metro di sini, semalam.

Menurutnya, kontrak dalam pembiayaan Islam lebih baik berbanding sistem pinjaman konvensional kerana harga jualan atau jumlah pembiayaan dinyatakan dengan jelas di dalam kontrak.

“Tidak timbul isu menzalimi pelanggan kerana sejak dari awal lagi pelanggan akan dimaklumkan mengenai jumlah bayaran maksimum sepanjang tempoh pembiayaan.

“Sekiranya berlaku kelewatan bayaran semula, penalti tetap dikenakan tetapi jumlahnya tidak terlalu tinggi dan bukan bersifat berganda,” katanya.

Afyan berkata, ketika ini, terdapat kira-kira 16 perbankan Islam dan setiap satunya menawarkan nilai yang terbaik untuk pelanggan dan ada ketikanya tawaran diberikan jauh lebih baik berbanding sistem konvensional.

Sumber: Metro

   

1166 total views, 1 today

  

LikeBox

Mudah.my

PropertyGuru.Com

ShoutBox