Welcome, visitor! [ Register | LoginRSS Feed  |   | 

Comments Off on Rendah Risiko

Rendah Risiko

| Buletin Hartanah | June 23, 2014

rendah risiko

Kuala Lumpur: SK Properties Sdn Bhd, menyarankan kepada pembeli rumah yang beragama Islam untuk mengambil pembiayaan rumah secara Islamik kerana risiko yang rendah.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Saufi Karim berkata, selalunya pembeli rumah atau hartanah akan menanyakan mengenai pinjaman konvensional dan pembiayaan rumah Islamik, namun kedua-duanya mempunyai objektif sama iaitu memberi perkhidmatan membayar rumah atau hartanah terbabit.

Bagaimanapun, pembiayaan secara Islamik akan menyatakan secara awal (up front) berapakah kadar keuntungan yang bakal diambil oleh pihak perbankan dalam pembiayaan rumah.

“Pihak bank akan memberitahu kadar pembiayaan asas (BFR) iaitu keuntungan berubah dengan kadar siling sebanyak 10 peratus.

“Kadar siling telah ditetapkan sehingga 10 peratus dan pernah kadar faedah pinjaman konvensional naik sehingga 12 peratus pada 2008 ketika krisis kewangan Asia.

Oleh itu, kadar siling 10 peratus mengurangkan beban terhadap pengguna untuk membuat pembayaran setiap bulan,” katanya.

Pembeli hartanah bukan Islam juga sekarang gemar memilih pembiayaan secara Islam kerana risiko yang rendah.

Saufi berkata, sejak 2009 kebanyakan bank ada menawarkan ‘zero entry cost’ di mana pembeli tidak perlu membayar yuran profesional dan guaman untuk mendapatkan pinjaman atau pembiayaan.

“Cara terbaik untuk memilih pembiayaan adalah mengikut kesesuaian dan kemampuan kita memiliki rumah.

Jika rumah itu dibeli untuk didiami, sebaik-baiknya jangka masa pembiayaan rumah terbabit pendek manakala hartanah yang dibeli untuk disewakan pula perlu jangka masa panjang.

“Ini kerana untuk pelaburan, kita hendak bayaran ansuran bulanan rendah berbanding rumah yang kita hendak tinggal untuk membolehkan kita dapat melangsaikan hutang dengan cepat,” katanya.

Beliau berkata, salah satu cara untuk memilih pembiayaan ialah dengan memilih cara semi-flexi atau flexi iaitu jika pembeli mempunyai wang lebih untuk membuat pembayaran ansuran rumah, kadar faedah prinsipal dapat dikurangkan dengan lebih cepat berbanding jenis pembiayaan tetap.

Antara perbankan yang menawarkan pembiayaan Islamik syariah seperti Al-Rajhi Bank, Bank Islam dan Hong Leong Islam Bank.

Mereka mempunyai Penasihat Syariah yang menjaga kebajikan pengguna perbankan Islam.

Sumber: Metro

1048 total views, 1 today

  

LikeBox

Mudah.my

PropertyGuru.Com

ShoutBox