Welcome, visitor! [ Register | LoginRSS Feed  |   | 

Comments Off on Wakaf Hartanah Lebih Afdal

Wakaf Hartanah Lebih Afdal

| Buletin Hartanah | May 10, 2014

 

Wakaf Hartanah Lebih Afdal

Wakaf Hartanah Lebih Afdal

Kuala Lumpur: Orang ramai terutama umat Islam digalakkan memilih hartanah sebagai satu langkah menjalankan aktiviti wakaf kerana ia dilihat mampu memberikan manfaat lebih baik kepada masyarakat dan menepati konsep wakaf iaitu memberikan perkara yang paling disayangi buat insan memerlukan.

Felo Pusat Kajian Ekonomi dan Kemasyarakatan bagi Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM) Mohamad Azhar Hashim berkata, kebanyakan individu masa kini masih tidak melihat hartanah sebagai perkara yang berpotensi untuk diwakafkan kerana berpendapat ia hanya untuk menjana pendapatan.

“Pada hakikatnya, setiap individu yang memiliki minimum satu unit hartanah juga boleh mewakafkannya bukan saja bagi melakukan amal malah menjana keuntungan peribadi,” katanya kepada Bisnes Metro di sini, baru-baru ini.

Sebagai contoh, individu yang memiliki satu unit rumah sewa boleh menjana pendapatan peribadi dengan dua per tiga daripada jumlah bayaran sewa itu boleh dimiliki manakala satu pertiga lagi akan diwakafkan kepada mereka yang memerlukan melalui khidmat Majlis Agama Negeri.

Beliau berkata, hartanah dilihat sebagai platform wakaf lebih berkesan berbanding dengan harta lain seperti tanah, duit dan makanan kerana ia bersifat kekal dan membolehkan setiap individu menikmati manfaat untuk tempoh jangka panjang.

“Melalui aset hartanah, kita boleh melakukan pelbagai aktiviti yang boleh membantu individu lain seperti rumah yang boleh digunakan bagi menubuhkan rumah kebajikan dan rumah kedai yang boleh digunakan peniaga Muslim untuk berniaga serta menjana pendapatan,” katanya.

Ketika ditanya mengenai pelaksanaan wakaf hartanah pada ketika ini, beliau berkata kesedaran dalam kalangan syarikat dan individu untuk mewakafkan hartanah dilihat semakin baik, namun masih tidak ramai yang sedar akan potensi hartanah memandangkan kurang pengetahuan mengenai konsep wakaf sebenar.

Menurutnya, aktiviti waqaf hartanah secara individu adalah lebih baik berbanding syarikat korporat yang hanya melihat ia sebagai peluang untuk menjana pendapatan.

Bagaimanapun, terdapat segelintir badan korporat yang boleh di puji kerana begitu aktif melaksanakan aktiviti waqaf korporat dan memperkenalkan satu model waqaf korporat di negara ini.

“Saya berharap orang ramai terutama yang mampu supaya mewakafkan hartanah masing-masing kerana wakaf adalah perkara fleksibel dan memudahkan.

Pada masa sama, kita perlu membudayakan wakaf sebagai satu langkah pelaburan bukan saja bagi keuntungan dunia malah sebagai saham di akhirat,” katanya.

Sumber: Metro

 

1181 total views, 1 today

  

LikeBox

Mudah.my

PropertyGuru.Com

ShoutBox